διαδρομές
Σημεία Ενδιαφέροντος
Ενημερωτικά Δελτία
.
Τοπικές επιχειρήσεις
.
Αναζητήστε τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες από τις επιχειρήσεις μας
Υπηρεσίες μετά το Ταξίδι
.
Απολαύσατε ένα ταξίδι στην Κρητική Ενδοχώρα;
Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας. Δημιουργήστε ένα Προφίλ Ταξιδιώτη
                                         Δημοτικό Διαμέρισμα Θραψανού

Το Θραψανό βρίσκεται στην επαρχία Πεδιάδος, νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, περίπου 32 χιλιόμετρα.

Είναι η σημερινή έδρα του Δήμου. Και το μεγαλύτερο σε πληθυσμό δημοτικό διαμέρισμα. Το όνομα του χωριού πηγάζει από το ρήμα θάλπω, το οποίο έγινε «θλάπω» και «θράψω» (δηλ. ζεσταίνω) κι απ? αυτά προέρχεται το θραψανός= «καμινάρης» δηλαδή αυτός που έχει σαν επάγγελμα να ζεσταίνει, να ψήνει αγγεία…
    
                                                                                                                                                                           
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του Θραψανού ασχολούνται με την γεωργία την κτηνοτροφία και κατά κύριο λόγω με την αγγειοπλαστική τέχνη. Η κεραμική που είναι μια από τις αρχαιότερες πλαστικές τέχνες αναπτύχθηκε και στην Κρήτη διαχρονικά και μάλιστα από την Προϊστορική - Νεολιθική εποχή.

Ο Θραψανιώτης ταυτίζονταν με τον αγγειοπλάστη. Ο Ξανθουδίδης «Γλωσσικαί Μελέται» πιστεύει ότι ασχολούνται από την Βυζαντινή εποχή. Και ο Αγάπιος Λάνδος αναφέρει στην «Αμαρτωλών Σωτηρία» ότι το Θραψανό είναι πολυάνθρωπο, και οι περισσότεροι κάτοικοι είναι τσικαλάδες. Πράγμα το οποίο οφείλεται στο ότι υπάρχει άριστη ποιότητα αργίλου κοντά στο χωριό. Η περιοχή όπου ήταν αυτή η άργιλος αγγειοπλαστικής άνηκε στο φέουδο του Τούρκου Ελχάτζ Αλή ο οποίος κατόρθωσε να πάρει φερμάνι από το σουλτάνο, που αναφέρει να καταναγκαστούν οι αγγειοπλάστες του Θραψανού να πληρώνουν στον Ελχάτζ δεκάτη από τις εισπράξεις που θα έχουν από την πώληση των αγγείων τα οποία έγιναν από το χώμα του φέουδού του. Η θέση που είχε το χρυσοφόρο χώμα του Ελχάτζ λέγεται Λιβάδες και βρίσκεται 1500 μέτρα βορείως του χωριού. Αλλά οι Θραψανιώτες εγνώριζαν όλα τα σημεία της Κρήτης όπου υπάρχει χώμα κατάλληλο για αγγειοπλαστική, πιθαρόχρωμα, το έλεγαν γιατί εργάζονταν σε όλη την Κρήτη.


Τα παλαιότερα χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι και τo τέλος της δεκαετίας του 40 οι περισσότεροι κάτοικοι το καλοκαίρι είχαν σαν κύρια ασχολία την αγγειοπλαστική και την ασκούσαν με την μορφή της βεντέμας.

Το ποσοστό των κατοίκων που ασχολούνταν με την βεντέμα μειωνόταν συνέχεια ενώ οι βεντέμες σταμάτησαν στα τέλη της δεκαετίας του 60.

Εχουμε πλέον την δημιουργία μόνιμων εργαστηρίων γύρω απο το χωριό ενώ την τελευταία δεκαετία η αγγειοπλαστική έχει αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και αποτελεί την βασική ασχολία για αρκετούς κατοίκους.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η αγγειοπλαστική με τα σύγχρονα εργαστήρια και την μεγάλη παραγωγή που επιτελούν, αποτελεί έναν από τους κύριους οικονομικούς μοχλούς ανάπτυξης του χωριού, διατηρώντας παράλληλα την παράδοση και την ιστορική ταυτότητά του.
Αρθρα - Σύντομα Νέα